top of page

Elke fase van herstel is een nieuwe uitdaging

Ben je opzoek naar de oude ik of een nieuwe versie van jezelf?

 

Hoe dan ook: herstellen van mentale en lichamelijke klachten is een heel proces wat soms chaotisch kan verlopen.

​

Om orde in deze chaos te scheppen vindt je op deze pagina de verschillende fases van herstel en welke uitdagingen deze met zich meebrengen. In welke fase begeef jij je op dit moment?

In welke fase begeef jij jezelf op dit moment?

Herstelgrafiek png2.png
Herstelgrafiek pre.png

Premorbide fase

De premorbide fase is de periode van vóór het ziek zijn of vóór een auto-ongeluk of virusinfectie. Hoe je lichamelijke en mentale gezondheid voor die tijd was heeft invloed op je herstelproces. Denk hierbij aan stressvolle periodes, onverwerkte trauma's of emoties en life events die dus voor de aandoening aanwezig waren.

 

Met een behandelaar kan je in kaart brengen hoe je gezondheid dus voor je aandoening was.

Herstelgrafiek piek en dal.png

Piek en dalfase

De piek- en dalfase volgt bijvoorbeeld na een virus infectie. Deze fase kenmerkt zich door de diepe dalen in afwisseling met goede dagen / weken. Er is geen stabiele lijn te ontdekken in je leven op dat moment.

 

Deze fase kan weken maar ook maanden of jaren duren. Vaak als iemand helemaal vastloopt in het zelf proberen van herstellen wordt er aan de bel getrokken. In gesprek met een naaste, huisarts of behandelaar kan een duurzamere vorm van herstel worden ingezet.

​

Uitdaging: acceptatie

Herstelgrafiek balans.png

Fase van gelijkmatigheid

Wat eerst gecreëerd dient te worden is een periode van stabiliteit. Dit betekent dat de hoge pieken en dalen uit de vorige fase geneutraliseerd worden. Er is meer balans in belasting en belastbaarheid van dat moment. 

​

In deze fase is acceptatie het toverwoord. Door je klachten te accepteren kan je er open voor gaan staan om er invloed op uit te gaan oefenen. 

​

Je leert in deze periode alles over je klachten en hoe jij meer balans kan aanbrengen op lichamelijk als activiteitenniveau. Deze fase kan weken of maanden duren.

​

Uitdaging: acceptatie, bewustwording, veranderen

dashed-line-arrow-route-path-location-pin-met-kronkelende-vector_833685-1981.jpg

Samen met een coach je
herstelproces vormgeven?

Herstelgrafiek opbouw.png

Opbouwfase: de start

Al snel ligt de focus op het opbouwen van je werkuren. Echter kan het net zo belangrijk zijn om je dagelijkse activiteiten op te gaan bouwen. Waar je prioriteit ook naar uitgaat: de beste opbouw komt van binnenuit!

Wat hiermee bedoeld wordt is dat je er klaar voor bent om op te bouwen als je van binnen voelt dat je daar ruimte voor hebt of dat je zin hebt om weer aan de slag te gaan. Dat is hét signaal om de opbouw vorm te gaan geven. Hoe je dit vorm geeft lees je hier.

​

Uitdaging: maak een plan, ga stap voor stap.

Herstelgrafiek opbouw laatste fase2.png

Opbouwfase: de finish

Waar werk je eigenlijk naartoe? Anders gezegd: wanneer ben je hersteld?

​

De meeste mensen hebben hier niet echt een duidelijk antwoord op en het kan ook lastig zijn om dit antwoord te vormen. Het is echter wel enorm belangrijk om te weten waar je naartoe werkt. Ben je nog opzoek naar de oude ik of heb je je koers gewijzigd naar een nieuwe versie van jezelf?

​

Uitdaging: loslaten wat voorheen dienend was, niet haasten naar de finsh

De beste opbouw komt van binnenuit.

​In deze blog:

Alles over hoe je de opbouw van werkuren kan vormgeven. Let zowel op de kwantiteit als kwaliteit van prikkels en maak niet de volgende stap als je voelt dat je er nog niet klaar voor bent.

© 2035 by R&C. Powered and secured by Wix

bottom of page